Νομοθετική πρόταση για ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος (πρόσκληση για συμβολή σε διαβούλευση) WEOPEN_TEAM 13 Σεπτεμβρίου 2023

Νομοθετική πρόταση για ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος (πρόσκληση για συμβολή σε διαβούλευση)

Φίλες και Φίλοι,

O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και το WWF Ελλάς σας προσκαλούν να συμμετάσχετε σε δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νομοθετικής πρότασης για την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα. Η δημόσια διαβούλευση φιλοξενείται στην πλατφόρμα του WWF Ελλάς “Ecodialogues- Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα”.

Το φετινό καυτό καλοκαίρι, το οποίο σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και από μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών για την προστασία και την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, αποτέλεσε άλλη μία υπενθύμιση πως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε ισχυρότερη φωνή και κοινωνική συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον. Τόσο το διεθνές, ενωσιακό όσο και το εθνικό νομικό πλαίσιο επιφυλάσσουν στους πολίτες μία σειρά από ουσιαστικά (δικαίωμα σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον) και διαδικαστικά περιβαλλοντικά δικαιώματα (δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία, συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και πρόσβασης στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα). Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο, είτε το πλαίσιο είναι ανεπαρκές, είτε εφαρμόζεται ελλιπώς, και οι πολίτες αντιμετωπίζουν μία σειρά από προσκόμματα κατά την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών. Μια ισχυρή και διεκδικητική κοινωνία, που έχει στη διάθεσή της τα πληρέστερα δυνατά επιστημονικά δεδομένα για να συμβάλλει με τις καλύτερες ιδέες και λύσεις και αιτήματα, δεν είναι απλά «μέρος της λύσης», αλλά αποτελεί θεμέλιο για αποτελεσματικές πολιτικές και εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου.

Το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ), έχουμε διαμορφώσει πρόταση για το νέο σύστημα που θεωρούμε ότι θα ενισχύσει πραγματικά τη δημόσια συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο. Το σχέδιο αυτό το ανοίξαμε σε διαβούλευση και επιθυμούμε να ακούσουμε τις απόψεις σας. .

Η δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας συμμετοχικά διαμορφωμένης πρότασης που θα βοηθήσει πολίτες και φορείς να διεκδικούν το δικαίωμά τους σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. Tα κυριότερα σημεία της νομοθετικής πρότασης αφορούν:

Δημιουργία ενός ενιαίου δικτυακού τόπου με ειδικές εφαρμογές, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος από όλους και όπου θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες συμμετοχής του κοινού στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον.
Διασφαλίσεις για την αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής, όπως για παράδειγμα ρητή πρόβλεψη για προστασία των πολιτών από στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPPs).
Ισχυροποίηση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών μέσω της πρόβλεψης θεσμού για δεσμευτικά τοπικά δημοψηφίσματα.
Διαδικασία πρωτοβουλίας πολιτών για έκδοση κανονιστικής πράξης από τη Διοίκηση.
Δυνατότητα κάθε πολίτη να υποβάλλει αίτηση για περιβαλλοντικό έλεγχο οποιουδήποτε περιστατικού θεωρεί ότι επηρεάζει δυσμενώς το περιβάλλον σε ειδική εφαρμογή του ενιαίου δικτυακού τόπου που λειτουργεί ως μοναδικός δίαυλος περιβαλλοντικών καταγγελιών.

Τρόποι συμμετοχής:

  1. Δημιουργείτε προφίλ στην πλατφόρμα www.ecodialogues.gr πατώντας το κουμπί Σύνδεση. Με την εγγραφή σας έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε στη διαβούλευση “Ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα” ως εκπρόσωπος φορέα ή ιδιωτικά, σχολιάζοντας ή και τροποποιώντας το κείμενο, και ψηφίζοντας θετικά τροποποιήσεις ή σχόλια άλλων χρηστών. Έχετε τη δυνατότητα να διαγράψετε τον λογαριασμό σας όποτε το επιθυμείτε.
  2. Μας στέλνετε τα σχόλιά σας γραπτώς, απαντώντας σε αυτό το email: citizens4environment@wwf.gr

Παράλληλα, σας καλούμε να συμμετάσχετε στη διαδικτυακή συζήτηση που οργανώνουμε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 5 μ.μ. όπου θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το περιεχόμενο του σχεδίου της νομοθετικής πρότασης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα έχετε την ευκαιρία να θέσετε ερωτήσεις και να εκφράσετε τις απόψεις σας. Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε τη σημασία της νομοθετικής πρότασης και να σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε στη συνδιαμόρφωση του τελικού κειμένου.

Για να συμμετάσχετε χρειάζεται να κάνετε προεγγραφή μέχρι τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 εδώ, ενώ μπορείτε να διατυπώσετε γραπτώς και τις ερωτήσεις σας.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 και τα σχόλια που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από την ομάδα έργου και σε ειδική έκθεση θα περιγραφεί πώς ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο της πρότασης. Η τελική πρόταση που θα διαμορφωθεί θα προωθηθεί το φθινόπωρο 2023 σε βουλευτές και αρμόδια υπουργεία.

Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για κάθε απαραίτητη διευκρίνιση.

Θα εκτιμούσαμε πολύ τα σχόλιά σας για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με απώτερο στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού στη λήψη αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα.

Γράψτε ένα σχόλιο
Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά.